
Härligt goda gifflar/kifle
Dessa härligt goda gifflar har sitt ursprung från balkan/medelhavet.
Jag har bakat mig fram till det bästa receptet och resultatet blir mjuka goda gifflar som kan ätas till allt. Mina barn älskar att äta dessa till mellanmål.
Gifflarna passar utmärkt till kallskuret och även till sallad eller maträtter där det är gott med en bit bröd. Även goda som korvbröd. Ibland brukar jag toppa gifflarna med flingsalt.
Det blir många gifflar men man kan halvera satsen. Jag rekommenderar att göra hela för att de kommer garanterat att ta slut fortare än du tänkt.
Lycka till och baka med kärlek!
1 liter röd mjölk.
1 paket jäst (50g).
1 msk salt.
50g smör.
1 dl olja. (Rapsolja).
1 kg Mjöl med hög proteinhalt. (Ekologiskt)
Du kan ersätta 200g mjöl med Durumvete.
0,5 kg Zlatni puder/Mjöl från balkan. (Finns att köpa på Willys.)
Ägg till pensling ev. flingsalt om så önskas.
200 grader/mitten av ugnen i ca 15-20min. (Gyllenbruna)
Värm upp mjölken med smöret och oljan till 20 grader. Mitt tips är att först smälta smöret i en kastrull och sedan hälla på mjölken. Smula ner jästen och se till att allt blandas väl. Du kan med fördel ta 2dl av den varma vätskan i en mindre bunke och smula ner jästen. Det löser sig bättre och det är lättare att blanda ut allt.
Häll vätskan i din bak assistent och tillsätt allt mjöl. Kör på lägsta hastighet i 13 minuter.
Häll i saltet och kör 7 minuter till. Degtemperatur runt 26 grader. Degen ska bli varm av att den knådas i maskinen.
Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt den jäsa i 60 minuter. Tänk på att ha en ganska stor plastlåda. Hammarplast har bra lådor med lock.
Stöt degen efter 30 minuter (Ta ut degen och platta ut den med knogarna). Gör ett treslag och låt degen jäsa de sista 30 minuterna (vik degen i tre omgångar. Först en kanten till andra och sedan andra kanten mot den andra). För att jäsningen ska bli bra tänk på att det inte får vara för kallt. Ett bra ställe är antingen skåpet ovanför kyl/frys eller i ugnen. Degen är färdigjäst när den har dubblat sin ursprungliga storlek.
Dela upp degen i ca sex stora runda bollar. Kavla ut till en ”pizza” botten/bra storlek. Glöm inte att mjöla bakbordet. Dela degen i trekanter. Storlek efter smak och tycke. 6-8 trekanter är en bra storlek tycker jag. Ett tips är att trycka till ena kanten så att den fastnar på bordet och sedan dra i de två övriga kanerna så att det blir en lång trekant. Vik in kanterna (ca 1cm vardera) och rulla sedan mot toppen och så har vi en giffel. Placera på en plåt med smörpapper. Här gäller det att ha lite tempo.
Låt gifflarna jäsa till dubbelstorlek på plåten. Det tar runt 45 minuter. Du kan med fördel lägga gifflarna nära varandra. Det blir lätt olika storlekar på gifflarna. Placera de lite större på en plåt och de lite mindre på en annan så att när de ska gräddas har samma tid. Man kan även göra som bagaren och väga upp degen för exakta storlekar men det hoppar jag över. Glöm inte att täcka över gifflarna med en bakduk/kökshanduk under jäsningen. Tänk på att jästiden varierar beroende på rumstemperaturen. Dubbelstorlek gäller.
Vispa upp ett ägg och pensla gifflarna. Vill du smula lite flingsalt på några så gör du det efter penslingen. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter. Gifflarna ska bli stora och gyllenbruna.
Låt gifflarna svalna på ett galler. I och med att de går utmärkt att frysa in så lägger du gifflarna i en fryspåse men den mängd som du tycker är bra. Låt gifflarna vila en stund till i påsen innan du fryser in. Kondensen ska försvinna från påsen. Låt påsen vara öppen.
Lycka till och glöm inte att baka med kärlek och äta med glädje!
/Kramtur
Dessa härligt goda gifflar har sitt ursprung från balkan/medelhavet.
Jag har bakat mig fram till det bästa receptet och resultatet blir mjuka goda gifflar som kan ätas till allt. Mina barn älskar att äta dessa till mellanmål.
Gifflarna passar utmärkt till kallskuret och även till sallad eller maträtter där det är gott med en bit bröd. Även goda som korvbröd. Ibland brukar jag toppa gifflarna med flingsalt.
Det blir många gifflar men man kan halvera satsen. Jag rekommenderar att göra hela för att de kommer garanterat att ta slut fortare än du tänkt.
Lycka till och baka med kärlek!
1 liter röd mjölk.
1 paket jäst (50g).
1 msk salt.
50g smör.
1 dl olja. (Rapsolja).
1 kg Mjöl med hög proteinhalt. (Ekologiskt)
Du kan ersätta 200g mjöl med Durumvete.
0,5 kg Zlatni puder/Mjöl från balkan. (Finns att köpa på Willys.)
Ägg till pensling ev. flingsalt om så önskas.
200 grader/mitten av ugnen i ca 15-20min. (Gyllenbruna)
Värm upp mjölken med smöret och oljan till 20 grader. Mitt tips är att först smälta smöret i en kastrull och sedan hälla på mjölken. Smula ner jästen och se till att allt blandas väl. Du kan med fördel ta 2dl av den varma vätskan i en mindre bunke och smula ner jästen. Det löser sig bättre och det är lättare att blanda ut allt.
Häll vätskan i din bak assistent och tillsätt allt mjöl. Kör på lägsta hastighet i 13 minuter.
Häll i saltet och kör 7 minuter till. Degtemperatur runt 26 grader. Degen ska bli varm av att den knådas i maskinen.
Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt den jäsa i 60 minuter. Tänk på att ha en ganska stor plastlåda. Hammarplast har bra lådor med lock.
Stöt degen efter 30 minuter (Ta ut degen och platta ut den med knogarna). Gör ett treslag och låt degen jäsa de sista 30 minuterna (vik degen i tre omgångar. Först en kanten till andra och sedan andra kanten mot den andra). För att jäsningen ska bli bra tänk på att det inte får vara för kallt. Ett bra ställe är antingen skåpet ovanför kyl/frys eller i ugnen. Degen är färdigjäst när den har dubblat sin ursprungliga storlek.
Dela upp degen i ca sex stora runda bollar. Kavla ut till en ”pizza” botten/bra storlek. Glöm inte att mjöla bakbordet. Dela degen i trekanter. Storlek efter smak och tycke. 6-8 trekanter är en bra storlek tycker jag. Ett tips är att trycka till ena kanten så att den fastnar på bordet och sedan dra i de två övriga kanerna så att det blir en lång trekant. Vik in kanterna (ca 1cm vardera) och rulla sedan mot toppen och så har vi en giffel. Placera på en plåt med smörpapper. Här gäller det att ha lite tempo.
Låt gifflarna jäsa till dubbelstorlek på plåten. Det tar runt 45 minuter. Du kan med fördel lägga gifflarna nära varandra. Det blir lätt olika storlekar på gifflarna. Placera de lite större på en plåt och de lite mindre på en annan så att när de ska gräddas har samma tid. Man kan även göra som bagaren och väga upp degen för exakta storlekar men det hoppar jag över. Glöm inte att täcka över gifflarna med en bakduk/kökshanduk under jäsningen. Tänk på att jästiden varierar beroende på rumstemperaturen. Dubbelstorlek gäller.
Vispa upp ett ägg och pensla gifflarna. Vill du smula lite flingsalt på några så gör du det efter penslingen. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter. Gifflarna ska bli stora och gyllenbruna.
Låt gifflarna svalna på ett galler. I och med att de går utmärkt att frysa in så lägger du gifflarna i en fryspåse men den mängd som du tycker är bra. Låt gifflarna vila en stund till i påsen innan du fryser in. Kondensen ska försvinna från påsen. Låt påsen vara öppen.
Lycka till och glöm inte att baka med kärlek och äta med glädje!
/Kramtur

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar