torsdag 5 november 2009

Inget bök bara succé


Denna färskost blir alltid en succé.
Lätt att göra och masana vad god.
Jag brukar smaksätta osten med vitlök och servera den till rostad/grillad bröd som du ringlat god olivolja över. En förrätt eller mingel tilltugg.

Osten passar utmärkt till andra maträtter. Gratinera dina havskräftor, en klick i en god soppa eller pasta sås. Som dip till grönsaker och chips. Till allt där lite extra kärlek behövs.

Smaksätt med vitlök, färska örter, marinerade soltorkade tomater, oliver, riven pepparrot, rom mm. Använd basen till att göra goda guckor/röror. Vispa ner lite vatten och olja så att osten blir fluffigare och lättare att bereda.

Färsk ost:
1l standard filmjölk (3 %)
2dl crème fraiche (Den lite fetare blir godare)
0,5 tsk salt
1-2 vitlökar (En mellanstor brukar ge en god och behaglig vitlöksmak)

Gör så här:
Osten blir godare och rundare om du gör den dagen innan. Den står sig flera dagar i kylen.
Ta en stor kastrull och fyll den med vatten. Koka upp vatten och lägg försiktigt i hela filmjölkspaketet och låt det sjuda i 45 minuter. Kastrullen bör alltså vara så stor så att ett filmjölkspaket får plats och att vatten täcker paketet.

Efter 45 minuter tar du hela kastrullen och ställer den i din diskho och slår på kallt rinnande vatten. Detta tar en liten stund. När paketet kylts ner ca 10 min tar du upp paketet varsamt och slår innehållet över i ett durkslag med kökshandduk.
Låt osten rinna av. Krama ur ordentligt och häll osten i en bunke. Slå i crème fraiche, saltet & din smaksättning riven vitlök i detta fall.

Ta din ballongvisp och vispa/rör kraftfullt så att du får in luft. Tänk på att osten kommer att sätta sig/stelna i kylen. Den ska vara krämig och mjuk. Skulle din ost bli lite för hård i kylen kan du ta lite vatten och vispa upp den igen.

Det går med fördel att dubbla receptet. Satsen räcker till 5-7 personer och som tilltugg till det dubbla.

Lycka till!

/Kramtur

1 kommentar: