torsdag 12 november 2009

Mama mia Margherita!

Margherita

Bjud på en pizza du aldrig kommer att glömma.
En favorit som går att servera med vilka delikatesser som helst. Du kan variera efter årstid/säsong eller bara göra en enkel Margherita. Men det ska vara råvaror av högsta kvalité inget annat är tillräckligt bra. Mama mia!

Startdeg:
0,5dl vatten (20grader).
25g jäst.
2 msk vetemjöl.
Lös upp jästen i vattnet och rör ner mjölet till en jämn smet och låt jäsa under duk i en halv timme.
Deg:
Startdegen skrapas ner i bakassistenten och fyll på med övriga ingredienser som följer.
2 dl vatten (20 grader).
420g (ca 7dl) Vetemjöl med hög proteinhalt. (ex. Vetemjöl special).
0,5 dl olja (ex. Rapsolja)
1 tsk socker.
Kör på lägsta hastighet runt 13 minuter häll sedan i saltet.
1 tsk salt.
Kör 7 minuter till.
Degen ska kännas smidig och lättarbetad. Den ska inte vara klibbig. Om du känner efter första knådningen att degen är för klibbig häll i lite mer mjöl tills det blir bra.
När degen är smidig formas den till fyra lika stora bollar och låt dem jäsa på en plåt under en lätt fuktad bakduk. Jäsningen är klar vid dubbel storlek. Det kan ta allt ifrån 60-90 minuter.
Du kan med fördel kalljäsa bullarna i kylen. Enkelt och smidigt och du har färdiga bullar till middagen. Inget bök bara succé! Ta plåten med degen och en lätt fuktad bakduk och placera allt i kylen.

När du sedan formar pizzan så börja med att knåda degen på mjölat bord. Platta ut jämnt med handen och kavla ut till din storlek och tjocklek.

Ugnen ska vara varm. 275 grader är bra. Placera inte plåten högt utan strax under mitten. Ett tips är att ta din tjocka plåt som tillhör ugnen och vända den upp och ner så att du sedan kan placera den tunna plåten med pizzan på. Pizzan ska gräddas underifrån för bästa resultat.
Den tjocka plåten ska hela tiden vara inne i ugnen. Den fungerar som en pizza sten.

Jag brukar förgrädda degen 2-3 minuter innan jag lägger på tomatsåsen och mozzarellan.
Varför, jag gillar när mozzarellan är smält och att ostens konsistent är ost och inte vätska.
Smaksak. Men det är skillnaden i skillnaden som är skillnaden. Grädda tills botten har fått färg och kanterna ser smaskiga ut.

Tomatsåsen:
Antingen gör du en egen tomatsås eller så köper du en av god kvalité. Tomatsås med vitlök och basilika är god. Tänk på att inte ha för mycket tomatsås på din pizza det ska bara vara ett tunt lager.

Osten:
För mig finns det bara en sorts pizza ost och det är mozzarella. Idag finns det att köpa mozzarella som är speciellt framtagen för att göra pizza. Du kan frysa osten lite lätt innan i frysen. Det blir lättare att skära upp den i tunna skivor.
När du förgräddat pizzabotten så tar du ut den och snabbt rör ut tomatsåsen och placerar osten ovanpå och sedan in i ugnen igen.

Du ser när den är klar. Om du vill så kan du istället för att göra fyra bollar göra två. Då blir det större pizzor som med fördel kan serveras på stora fat/brickor. Tänk på att skära upp pizzan innan. Gästerna tar sina bitar och nu börjar det roliga att toppa sin Margherita.

Topping:
Nedan följer några förslag men det måste alltid finnas färsk basilika.
Parma skinka.
Ruccula.
Rostad paprika.
Pesto.
Vitlöksolja som droppas över.
Rostade pinjenötter.
_____________________________________________________________
Svamp.
Soltorkade tomater.
Grillat kött från grillen som du skär i tunna skivor.
Skaldjur. (toppa med aioli)
Färskost.
Grillade grönsaker. (efter säsong & årstid)
Örtbomb. Färska örter över hela pizzan i mängder.

Lycka till och glöm inte att baka med kärlek och äta med glädje!
/Kramtur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar