Håkans kalljästa bröd 
Fantastiskt goda små bröd. Receptet har jag fått av Håkan Johansson i Bagarlandslaget.
Jag har provat på olika varianter av detta bröd. Efter original receptet skriver jag mina tips och trix som blivit succé.

Fantastiskt goda små bröd. Receptet har jag fått av Håkan Johansson i Bagarlandslaget.
Jag har provat på olika varianter av detta bröd. Efter original receptet skriver jag mina tips och trix som blivit succé.
RECEPT. (2)-4 små bröd, 1 timme + jäsning över natten.
1/3 paket jäst, 15 g
5 dl kallt vatten
2 msk havssalt
700 g ekologiskt vetemjöl (knappt 12 dl)
100 g fint rågmjöl (knappt 2 dl)
olja
Lös upp jästen i vatten. Tillsätt salt och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop till en deg.
Knåda ordentligt i maskin i 20 minuter (eller 30 minuter för hand). Lägg degen i en bunke och snurra runt med olja. Täck med plast och ställ i kylen i 12-15 timmar.
Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela i fyra delar. Vänd bröden så att mjölet kommer uppåt. Sätt in i ugnen i 250 grader, sänk efter en stund till 220 och grädda i 10-12 minuter.
Så här gör jag:
Dela degen i två lika stora delar. Forma med lätta händer två små limpor. Placera vardera limpa i en smörpapper klädd brödform/sockerkaksform som är rektangulär. Täck antingen med plast eller en lätt fuktad kökshanduk och placera i kylen. Fördelen är att formarna fungerar som jäskorgar och du slipper momentet med att dela upp degen på morgonen. Nu är det bara att lägga in i ugnen. Jag brukar även slänga in skvätt vatten i ugnen i samband med att du lägger in degen. Tänk på att om du gör dessa limpor så måste du grädda mycket längre. Den dubbla tiden. Jag brukar ta temperaturen och den bör ligga runt 93 grader. Men du ser när de allt är klart. Ta ut bröden och placera på galler och täck med en torr handduk. Jag brukar pensla på med lite vatten för att barnen gillar en mjukare skorpa.
Variera gärna med olika mjölsorter. Att byta ut rågmjöl mot graham är jättegott. Jag har även bakat med endast dinkel (Tillsätt ej 100g rågmjöl). Himmelskt gott. Dinkel tar upp vätskan bättre än vanligt mjöl så därav behöver du inte tillsätta 100g rågmjöl. När brödet har svalnat skär jag upp den och fryser in det som blir över.
Håll dig till motten och följ passion och våga prova. Detta är ett recept från Håkan som är fantastiskt bra och enkelt. Om du fortfarande väljer att köpa industribröd istället för att varje morgon äta hembakat så kan jag bara säga du missar en del av livets goda.
Lycka till och baka med kärlek och ät med glädje!
/Kramtur
5 dl kallt vatten
2 msk havssalt
700 g ekologiskt vetemjöl (knappt 12 dl)
100 g fint rågmjöl (knappt 2 dl)
olja
Lös upp jästen i vatten. Tillsätt salt och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop till en deg.
Knåda ordentligt i maskin i 20 minuter (eller 30 minuter för hand). Lägg degen i en bunke och snurra runt med olja. Täck med plast och ställ i kylen i 12-15 timmar.
Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela i fyra delar. Vänd bröden så att mjölet kommer uppåt. Sätt in i ugnen i 250 grader, sänk efter en stund till 220 och grädda i 10-12 minuter.
Så här gör jag:
Dela degen i två lika stora delar. Forma med lätta händer två små limpor. Placera vardera limpa i en smörpapper klädd brödform/sockerkaksform som är rektangulär. Täck antingen med plast eller en lätt fuktad kökshanduk och placera i kylen. Fördelen är att formarna fungerar som jäskorgar och du slipper momentet med att dela upp degen på morgonen. Nu är det bara att lägga in i ugnen. Jag brukar även slänga in skvätt vatten i ugnen i samband med att du lägger in degen. Tänk på att om du gör dessa limpor så måste du grädda mycket längre. Den dubbla tiden. Jag brukar ta temperaturen och den bör ligga runt 93 grader. Men du ser när de allt är klart. Ta ut bröden och placera på galler och täck med en torr handduk. Jag brukar pensla på med lite vatten för att barnen gillar en mjukare skorpa.
Variera gärna med olika mjölsorter. Att byta ut rågmjöl mot graham är jättegott. Jag har även bakat med endast dinkel (Tillsätt ej 100g rågmjöl). Himmelskt gott. Dinkel tar upp vätskan bättre än vanligt mjöl så därav behöver du inte tillsätta 100g rågmjöl. När brödet har svalnat skär jag upp den och fryser in det som blir över.
Håll dig till motten och följ passion och våga prova. Detta är ett recept från Håkan som är fantastiskt bra och enkelt. Om du fortfarande väljer att köpa industribröd istället för att varje morgon äta hembakat så kan jag bara säga du missar en del av livets goda.
Lycka till och baka med kärlek och ät med glädje!
/Kramtur

Det låter väldigt enkelt allting. När du gör det. Men vi måste ju prova!
SvaraRaderaTack för tips!